Matej Mohorič heeft zijn ongelooflijke seizoen 2023 op gravel afgesloten door UCI wereldkampioen gravel te worden in Italië op een technische route van 169 km van Lago Le Bandie naar Pieve de Soligo.

De Sloveense sensatie sloeg zijn slag met nog 18 kilometer te gaan en liet de Belg Florian Vermeersch achter zich. Met een voorsprong van 18 seconden kreeg Matej 14 kilometer voor de finish nog meer voorsprong op de Belg door een mechanisch defect, waardoor het gat groeide naar 30″. Vanaf dat moment, zonder een idee te hebben van de voorsprong, opende Matej deze verder op de brute klim van de dag naar de Collagu. De 1,7 km lange klim met een gemiddelde van 11,8% gaf Matej een voorsprong van 43″. Maar zonder radio om de voorsprong op de dichtstbijzijnde renner te kennen, daalde hij af in klassieke Matej-stijl.

Matej reed door naar de finish en keek over zijn schouder om een glimp op te vangen van Vermeersch. Hij kwam ten val met nog 3 kilometer te gaan, maar gelukkig zat de Sloveen binnen een paar seconden weer op zijn fiets om solo naar de overwinning te rijden.

Matej Mohorič: “Ik ben supertrots op deze prestatie. Het gevoel is geweldig. Ik had een van de beste dagen op de fiets; ik heb er zo van genoten! Het parcours vandaag was prachtig. Als ik het zelf zou proberen, zou ik het niet beter kunnen doen: het was super technisch, scherpe en steile klimmen, en het past perfect bij me. Het deed pijn aan mijn benen, maar ik was blij; mijn geest was superblij.

Felicitaties ook aan Florian en Connor. Zij waren ook super super sterk, maar ik profiteerde van het gewicht in mijn voordeel op de beklimmingen.

Ik heb er vanaf het begin in geloofd. Hoe meer ik door selecties kwam, hoe meer ik voelde dat ik goede benen had en ik kende de finale heel goed, zoals ik de laatste 40 kilometer inschatte. Ik sneed alleen een bocht af in de finale, terwijl ik er in de verkenning omheen ging op het pad, maar dat was geen goed idee en ik gleed uit. Ik bleef kalm. Ik raakte niet in paniek omdat ik wist dat ik een kleine voorsprong had. Vandaag heb ik echt genoten!”

Matej Mohorič UCI gravel wereldkampioen 2023 - Motorbanden groothandel 2Move 2Wheel